Hriňovská mliekareň KOLIBA sa sústreďuje na výrobu polotvrdých zrejúcich syrov, tradičného masla a sušených mliečnych produktov. Najrozšírenejším a najznámejším produktom mliekarne je Hriňovská tehla, polotvrdý zrejúci syr Eidam a nátierka s čiastkovo zastúpeným rastlinným tukom známa ako Lahodná chuť. Od roku 2015 spracováva spoločnosť KOLIBA srvátku, ktorá je vhodná na výrobu sušených produktov, ako sú laktóza, sušený proteín WPC, sušený permeát a proteínových tyčiniek.
Hriňovská mliekareň KOLIBA, cyklón výparníka AlfaVap počas montážnych prác.
Odparovací systém AlfaVap a nerez od REA-S
Preto v Hriňovej hľadali šetrnú a účinnú technológiu odparovania. Rozhodli sa pre technológiu švédskej spoločnosti Alfa Laval, konkrétne pre doskový odparovací systémy AlfaVap s tzv. stúpajúcou vrstvou. Technológia AlfaVap zaručuje, že pri odparovaní sa s tekutinou a s výrobkami zaobchádza veľmi šetrne aj pri vysokých koncentráciách a viskozitách. Polotovar je vystavený vysokej teplote len na veľmi krátky čas, čím je zaistené, že sú uchované jeho prirodzené vlastnosti aj po ukončení procesu spracovania. Zároveň je tento šetrný prístup dostatočne účinný. Riziko znečistenia je znížené na minimum, vďaka jedinečnej konštrukcii zariadenia.
Moderné odparovacie systémy mlieka obsahujú zariadenia pre mechanickú a tepelnú re – kompresiu pár ako primárneho prostriedku na dosiahnutie vysokej úrovne energetickej účinnosti. Významná skoková zmena v energetickej účinnosti pre odparovače mlieka je dosiahnutá vhodnou distribúciou pár pri vylepšenej konštrukcii systému odparovania mlieka.
Potrubia z nerezovej ocele
Pri inštalácia systému AlfaVap spolupracovala v hriňovskej mliekarni naša spoločnosť. REA-S dodával nerezový materiál pre nosné prvky zariadení AlfaVal a spojovací potrubný materiál – rôznych priemerov a dĺžok. Zároveň sme realizovali potrubné prepojenie jednotlivých agregátov – výparníkov a cyklónov. Pre úspešné uvedenie zariadení do prevádzky bola aj zo strany našej spoločnosti potrebná hĺbková znalosť funkcie každého zariadenie technologického celku. Spokojnosť odberateľa potvrdzujú aj slova majiteľa spoločnosti koliba: „… pracovníci spoločnosti REA-S predviedli pri inštalácií zariadení profesionálny prístup a odborné znalosti v oblasti potravinárskych technológií a zvárania“.
Podobné výparníkové systémy nachádzajú uplatnenie v rôznych potravinárskych technológiách. Sú vhodné pre procesy pri ktorých sa zvyšuje koncentrácia tekutej hmoty, pre konzervácie, pre redukcie hmotnosti. Jedná sa o technológie spracovávajúce ovocné a bobuľové šťavy a pyré, zeleninové šťavy, kávu a čaj, bielkoviny a želatínu, extrakty zo sladu, sirupy a cukrovinky, vínny mušt, srvátku alebo droždie.